Szeretnéd megtanulni készíteni?

www.kezmuvesalkotomuhely.hu

 

Bemutatkozom

1950-ben születtem. Közel 30 éve foglalkozom grillázskészítéssel. Amióta az eszemet tudom mindig érdekelt és foglalkoztam kézműves mesterségekkel. Fiatalként sokat rajzoltam, aztán textilt festettem, egyedi lakástextileket - egyedi selyem ingeket, kosztümöket. Aztán porcelán divatékszereket terveztem és készítettem.

Zsűrizettek: Porcelán divatékszereim.

Közben három fiúgyermekünket neveltük. A grillázskészítés szinte egy különleges hobbiként indult, de már máshoz kapcsolva vállalkozássá nőtte ki magát. Kezdetben gyermekként csak  anyukámmal csemegének készítettük. Aztán már magam is készítettem a saját gyermekeimnek, majd  a családban ajándék-ként is készítettem grillázst.

Úgy megtetszett ez az édes varázs, hogy két akkori szaktekintélyt is felkerestem. Jánka Lajosné Joli nénit Ajkán és Hornyákné Juliskát Püspökladányban. Itt elkészítettünk egy-egy tanuló darabot én attól kezdve egyedül dolgozom.

Olyan szépnek és különlegesnek tartottam ezt a népi kismesterséget, hogy országos gyűjtés következményeként, összegyűjtöttem az országban élő és alkotó grillázskészítőket, akikkel azóta, is élő a kapcsolatom, és könyvet jelentettem meg róluk. „GRILLÁZSTORTÁK” címen. Édes álmok cukorból, dióból olyan jól sikerült, hogy 12 kötetes Kézműves sorozatot terveztem. A sorozatom második köteteként a „MÉZESKALÁCSOK” című gyűjtésem,- harmadikként a „CSUHÉ és GYÉKÉNY” című könyvem jelent meg.

Kérem nézze át a képgalériámat.

A többi kézműves mesterségekhez sem vagyok hűtlen Debrecen - Domboson lévő kézműves házam és annak udvarán nyáron kézműves tábort vezetek, naponta más kézműves foglalkozásokat tartva, de erről bővebben a táboros honlapon (www.kezmuves-gyermektabor.hu). Ma már nyugdíjasként csak egyedi és különleges dolgokat keszitek! Tanítok, könyvet írok, üveget-, textilt festek és gravírozok. Tűzzománc illetve porcelán divatékszereket tervezek illetve készítek. De a grillázs az örökre a szívem csücske marad!
Büszke vagyok rá, hogy TORTÁIM Magyarországon először elnyerték a HAGYOMÁNYOK-ÍZEK-RÉGIÓK (HÍR) védjegy használatának jogát a Vidékfejlesztési Minisztérium kitüntetéseként!
Aranyérmes készítő vagyok és kétszeres guiness rekorder. 2002-ben a BNV területén a HOVENTA szakkiállítás szép színfoltjaként 27 készítőtársammal 3 m 63 cm- es GUINESS grillázstortát építettünk a szervezésemmel, aminek a készítését kiadványban jelentettük meg. Egy csupa szív mézeskalács házat építettünk Milotán ami 3,5 m hosszú, 2,5 m magas, ami szintén GUINESS lett.
Kiállításokra, rendezvényekre járok bemutatókat tartva, sok örömet okozva másoknak ezzel a szép népi kismesterséggel.


Fekete Józsefné
Seres Emília